Niskoemisiona stakla (LOW-E)

Da bismo zadržali najbolje dekorativne osobine staklenih površina a istovremeno popravili njihove termoizolacione karakteristike, primenjujemo niskoemisiona ( LOW-E ) stakla. LOW-E je skračenica nastala od pojma „Low Emissivity“ tj. smanjeno zračenje.

Niskoemisiono staklo LOW-E – staklo čija je unutrašnja strana flot stakla presvučena tankim slojem plemenitih metala (srebro, kalijum-oksid, cink-oksid). Ovo staklo omogućava prolazak svetlosti i sunčevih zraka, zadržava toplotu unutar prostorije, dok infracrvene zrake odbija i sprečava prolazak u prostoriju. Koeficijent provodljivosti u varijanti 4+16+4 je duplo niži u odnosu na obično izolaciono staklo, odnosno Ug=1,2W/m2K

Nisko emisiona stakla karakteriše posebno selektivan sloj molekula oksida postavljenih na površinu stakla koji refleksuje samo toplotno zračenje. Kroz stakla niske emisije gubi se manje toplote jer se energija vraća u prostor iz kojega potiče. Dodatno poboljšanje odnosi se na primjenu inertnih gasova u međuprostoru kompozicije izo-stakla. Dakle, zamjenjuje se suvi vazduh čime se postiže veća moć toplotne izolacije i smanjenje koeficijenta prolaza toplote. Kombinacijom nisko emisionih (LOW-E) stakala i upotrebom inertnih gasova u kompoziciji izo-stakla dobijamo vrhunske performanse. Takvo staklo ne samo da utieče na smanjenje troškova grejanja već je indirektno uključeno u zaštitu okoline smanjenjem ukupnih potrebnih količina energije i samim time i smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu.

Prema istraživanjima „Generalne direkcije za energiju“ pri Europskoj komisiji ako bi se sva jednostruka stakla u stanovima Europske unije zamenila izo-staklima s LOW-E, uštedelo bi se energije oko 1 gigajoule/god = 11 milijardi eura. Ugradnja izo-stakla s LOW-E umesto običnog izo-stakla predstavlja trošak koji se vraća za manje od 5 godina kroz uštedu energije zagrevanja.


Razlozi ugradnje izo-stakla s LOW-E:

  • ušteda na grejanju, smanjuje troškove života
  • smanjenje emisije zagađenja, narušavanja prirode i klimatske ravnoteže
  • povećanje komfora prostora
  • ostaju nam financijska sredstva za druge potrebe i povećanje životnog standard


Niskoemisiono.staklo

Uštede za zagrevanje i hlađenje su naročito važne za velike objekte. Prema zakonu o efikasnom korišćenju energije, svaki objekat mora da ima tzv. „zeleni pasoš“ – dokaz da su prilikom projektovanja i izgradnje poštovane preporuke za uštedu energije. Preporuke zakona se naročito odnose na objekte iz javnog sektora ( institucije na budžetu ), proizvodne kompanije ( radi povećanja konkurentnosti ), trgovačke objekte ( radi kontrole troškova prodaje , domaćinstva …
Na osnovu ovog zakona su određene i skuplje tarife za veće potrošače kako bi se ubrzao prelaz na energetski efikasne objekte i značajno povećale uštede.


Proizvodnja, prodaja i distibucija stakla