Ugradnja vatrostalnog stakla

PRILIKOM UGRADNJE VATROSTALNOG STAKLA TREBA PAZITI NA SLEDEĆE

Da ne bude kontakta između stakla i metalnog okvira. da bi se ovo izbeglo potrebno je zaptivanje sa obe strane okvira po mogućnosti sa samolepljivom bezazbestnom pletenicom. Ovo će korigovati manje razlike u dimenzijama i pomoći kod širenja stakla i metala zbog temperature.

Veoma je važno da okvir bude stabilan i otporan i svojom formom upotrebe ne dođe do deformacije pošto bi to kasnije dovelo do pucanja stakla.

Prilikom ugradnje stakla šrafove stezati dijagonalno da ne dođe do jednostrane napregnutosti. Šrafove stezati tako da se staklo može pomerati u okviru.


OBJAŠNJENJA ZA UGRADNJU

Pošto se staklo i metal ponašaju različito na promenu temperature veoma je važno pridržavati se uputstvima za ugradnju. Prilikom promene temperature od 100°C  kod 100mm dužine metal se širi 0,12mm dok staklo 0.003mm skuplja.

Kod dugotrajnog loženja na 400°C razlika u temperaturi prema sobnoj temperaturi je 380°C. Tom prilikom 100mm metal se širi 0,45mm dok se staklo skuplja 0,06mm.


REZULTAT

U slučaju da se staklo ugrađuje previše stegnuto neizbežno je pucanje istog. Pošto se metal širi ono pokušava to kretanje da prenese na staklo. U slučaju da su šrafovi previše zategnuti a staklo nemože da klizi pa dolazi do pucanja istog.

Proizvodnja, prodaja i distibucija stakla